Review Far Cry 5

0
138

In noul Far Cry, acțiunea se desfășoara in zona Montana, mai exact in Hope County, unde cel mai probabil o sa vânați ursi cu racheta, asta ca sa nu va vaneze ei pe voi. Oo am inceput tare. Va spun asta, nu in motivul in care o racheta ar fi cea mai buna arma de a dobori un urs, o arma mai buna ar fi o arbaleta care e mult mai sportiva, ci pur și simplu pentru faptul ca o sa vedeți lansatorul pe umăr care se odihnește după ce ați distrus cu câteva momente înainte un elicopter, o barca poate chiar și un post inamic, si ce poate fi mai distractiv decât sa aruncați un urs in aer? Va spun eu nimic nu e mai distractiv, plus ca după ce l-ați aruncat in aer va puteti continua linistit misiunea. Win-Win, in afara de perspectiva ursului.

Haideti la cules! De dovleci. V-ati prins?

Bun venit

Va urez bun venit in Far Cry 5, unde un loc plictisitor de pescuit se poate transforma imediat in grămezi de resturi arse și distractie peste tot. Suna weird, dar se intampla. Jocul este un open world plin de haos și distrugere unde și o scurta plimbare cu mașina prin pădure se poate transforma ușor intr-o bătălie, când inamicii apar lângă voi. Când terminați bătaia cu ei va puteti trezi cu un vultur care va ataca ca de nicăieri. Dacă sunteti fani Far Cry probabil ce am zis pana acum va pare destul de familiar, iar Far Cry 5 urmează același plan ca in Far Cry 3 și 4 doar cu câteva noi modificări, însă nu sunt modificari majore. True.

Ubisoft are obiceiul de a reface puțin “formula” in loc sa o reinventeze. De data aceasta veți juca rolul unui serif adjunct fără nume trimis in Hope County, pentru a aresta liderul unui cult pe nume Joseph Seed, acesta fiind susținut de o armata foarte puternica formată din adepți dedicati care au preluat controlul asupra regiunii prin răpiri, crime și spălare a creierului. Arestarea liderului se termina in mai puțin de 5 minute, poliția fiind capturată de armata cultului. Pai ce credeati ca o sa si reusiti? Fiind singur si fără ajutoare, singura cale de scăpare din mâinile inamicilor este sa eliberați fiecare zona pe care o întâlniți in drumul vostru. Si sunt multe, you have been warned.

Doar noi putem salva Hope County

Plan de actiune

Hope County este împărțită in 3 regiuni, iar fiecare regiune este condusa de către un membru al familiei Seed. Cucerirea acestor regiuni și înfrângerea membrilor cultului necesita sa faceți mai întâi puncte de rezistența pe care le acumulati finalizând misiunile din zona respectiva, eliberarea localnicilor amenințati de către armata cultului, distrugerea resurselor cultului și câștigarea posturilor deținute de armata. Între aceste obiective veți avea nenumărate perturbări din pricina traficului, armatei lor, rebelilor, dar și a animalelor din sălbăticie care toate încearcă sa va îngreuneze misiunea cât mai mult posibil.

In mod constant o sa întoarceți privirea sa vedeți de unde provin focurile de arma sau și mai amuzant sa vedeti reacția personajelor cu inteligenta artificiala care reacționează panicați in momentul in care aud un avion, sau îl observa cum se învârte in jurul acestora. Acest haos creat de AI este aproape întotdeauna un lucru bun pentru ca vedeți un nebun care se ia la bătaie cu un urs, si cine nu vrea sa vada asa ceva? Sau de multe ori chiar cu tine, ceea ce uneori poate fi foarte frustant, dacă iti spui ca ai și tu câteva minute sa admiri priveliștea și dintr-o data te trezești ca îți trage unu, de nicăieri, un glont pe langa ureche. Da ce-ai facut ma nene, ma?

Glontul la ureche a plecat din pusca aia. Sunt sigur!

Povestire

In timp ce ma îndreptam spre o misiune am observat un aeroport liniștit care era pazit doar de 2 inamici și, cu câteva avioane parcate pe pista, m-am gândit ca ar fi o idee buna sa iau un avion care sa ma ajute in finalizarea misiunii urmatoare mult mai rapid. In timp ce ma pregăteam sa atac cei 2 inamici și sa fur unul dintre avioane am observat o bătălie între un taur și un leu, si când aceasta s-a sfârșit animalul invingator (ghiciti voi care) l-a atacat pe unul dintre inamici celălalt dand imediat alarma.

Cu mic cu mare pana sa apuc sa fac ceva deja eram înconjurat de inamici, unii in elicoptere altii in tractoare, la modul fiecare cu ce apuca, si eu am fost nevoit sa o fac pe Rambo. In urma masacrului, pentru ca ma cunosc, zic ca ma duc in sfarsit sa iau un avion cand ce sa vezi? Dintr-un elicopter s-au tras câteva rachete si avionele mele s-au dus pe apa sambetei. Si ce frumoase erau..

Ideea era ca pentru a putea face fata acestui haos, aveți nevoie de un arsenal de arme care sa fie in continua creștere, de la o simpla lopata pe care o puteti arunca in capul unui inamic pana la un lansator de rachete ghidate, trebuie sa fiti pregatiti. Mai aveți nevoie de grenade dar și de mine pentru vehicule și pentru oameni, un arsenal de mitraliere, puști, pistoale, ce va pica pe mana. Dintre toate aceste arme favorita mea a fost un lansator RAT4 care blochează ținta și ghidează racheta către orice ați fixat.

Plimbare prin salbaticie.

Metodele sunt diverse si aproape infinite

Ce ii oferă un avantaj noului Far Cry este modul in care puteti sa atacați posturile inamice, de exemplu ca sa va fie ușor sa atacati inamicii puteti sa ii marcați cu ajutorul “scope-ului” de pe arma, cu binoclu sau chiar cu un câine, care apropo poate face parte din echipa voastră. Puteti marca și alte caracteristici care ar putea sa va ajute, cum ar fi alarmele pe care soldații le pot activa pentru a chema ajutoare, animale care sunt închise in cuști și pot fi eliberate pentru a distruge locul și butoaie explozibile care, evident, vor exploda.

După ce ați marcat tot ce va interesează puteti sa atacați baza silențios, eliminând fiecare inamic cu cuțitul sau cu arme la care aveți amortizor, ori varianta “gălăgioasa” aruncarea cu grenade și trageri in tot ce mișcă. Uneori e interesant sa ataci o baza inamica camuflat, eliminând fiecare inamic pe rând, fără a atrage atenția și fără a declanșa alarme, dar de multe ori acest lucru lasa loc mult mai amuzantului stil in care te arunci in baza inamica bombardând cu material explozibil tot ce va iese in cale. Puteti de asemenea sa va urcați într-un elicopter și sa atacati baza inamica de sus bombardând-o cu rachete pana cand doar praful ramane. O schimbare binevenita daca vreti sa scapati de rutina de a marca inamicii.

Poate ca ați fost obișnuiți, ca in celelalte jocuri Far Cry, ca turnurile inamice sa deblocheze o zona a hărți, dar in Far Cry 5 acest lucru se schimba. Aceste turnuri le găsiți doar in câteva misiuni secundare. Acum puteti sa umpleti harta cu misiuni in timp ce o explorați și puteti obtine sfaturi de la cetateni, aceasta reprezentând o îmbunățire in viziunea noastra.

GET DOOOOWN!

Despre duritate si mesaje religioase

Din punctul meu de vedere Far Cry 5 avea totuși nevoie de răufăcători mai duri. Membrii familiei Seed sunt plictisitori, pana la moarte chiar, sunt prea vorbăreți, și va răpesc din explorarea lumii. Eliminarea acestora implica lupta cu un un fel de super-erou, fiecare membru al familiei Seed câștiga puteri supraomenești cand va luptati și poate „absorbi” o cantitate ridicol de mare de damage înainte de a cădea la pământ. Totusi, toata aceasta „corvoada” se simte mai puțin ca o eliberare a teritoriului de niste nebuni și mai mult ca o eliberare a mintii dumneavoastra pentru ca nu veti mai fi nevoit sa asculțati discursurile lor plictisitoare.

„Uita-te la titluri. Uita-te cine e responsabil!” a spus la un moment dat unul dintre Seed, sperand ca o sa ma convinga ca aducerea sfârșitului lumii e perfect rezonabila, iar lumea oricum se îndreaptă spre sfârșit. Acesta este un om care ucide, răpește, și sculptează păcatele oamenilor in carne cu cuțitul apoi o taie și o întinde pe perete. Poate și vouă nu prea va este clar de ce aceasta practica a lui i-a câștigat sute de adepți in cult, mie sigur imi este.

In Far Cry 5 inafara de câteva dialoguri, nu exista nici un mesaj sau o declarație asupra politicii, fascism sau armata. Liderii cultului nu menționează nimic despre Dumnezeu sau religie, așa cum ar fi fost de așteptat in unele dialoguri, iar motivația cultului este destul de vaga, in afara de eliminarea celor care nu doresc sa li se alăture. Aici noi zicem ca s-ar fi putut lucra mai mult la motivele din spatele povestii. Sa intelegem mai mult decat „trebuie eliminati pentru ca sunt rai”.

Puterea absoluta sta in credinta ca poti face mai mult decat te crezi tu in stare.

Toate sunt mai usoare in doi

Aveți posibilitatea sa realizați misiunile singur sau alături de parteneri fie ei umani sau animale, pe aceștia putand sa ii recrutati completând misiuni secundare împărțite in toată regiunea. Eu unul nu m-am folosit prea mult de însoțitorii umani, aceștia fiind cam prea „bătrâni” pentru gustul meu, cel mai mult m-am folosit de ajutorul animalelor, iar cel mai mult mi-a plăcut sa am in echipa un urs, care efectiv distrugea tot ce ii ieșea in cale, ceea ce este foarte distractiv. Trebuie sa recunosc totusi ca dacă jucați cu echipa umana aveți avantajul ca in cazul in care sunteti grav răniți, sa fiti ajutati sa scăpați cu viața de catre ei.

Vorbind despre vindecare, in acest joc lipsește animația de auto-vindecare care era cel putin intensa in celelalte jocuri din serie, cum scoteai un glonț din mâna folosind un cuțit  sau cum vindecai un os rupt.

Mult mai interesant decât partenerii AI sunt partenerii reali, iar acum puteti juca in întregime co-op. Este foarte distractiv sa ai un prieten de-a lungul drumului in haosul din Far Cry 5, și cel mai distractiv este sa ataci bazele inamice cu prieten, fie el un atac coordonat sau necoordonat.

Unde-s doi puterea creste!

Traditia merge mai departe

Se pare ca Far Cry 5 păstrează aceeasi reteta pe care o stim, acea „pânza” de haos nebun pe care o iubim si care devine cumva tradiția seriei. Mai mult de atat introduce un sentiment nou, care va face ca după câteva misiuni sa va întoarceți in pădure ca sa mai vânați cu tunul ceva vietuitoare patrupede. Gen ursi. Am fost cumva neclar?

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here