Batalia titanilor! Steam Vs Epic Games Store

0
37

Steam este o platforma globala de distributie a jocurilor video, care de mai bine de 10 ani este cel mai popular magazin digital de jocuri. Acesta inregistrand peste 30 de mii de jocuri distribuite. Aceasta platforma digitala a fost lansata in 2003, apartinand celor de la Valve Corporation, o companie americana producatoare de jocuri video (precum Counter Strike).

Pe de o alta parte, Epic Games este o companie americana care produce si comercializeaza jocuri video (precum Fortnite). Este cunoscut pentru motorul grafic produs de acestia (Unreal Engine). Dar au intrat in atentia multor oameni anul trecut in Decembrie cand acestia si-au deschis propriul magazin online de jocuri. In doar cateva luni, au reusit sa acapareze o mare parte din piata jocurilor video, luandau-le fata celor de la Steam.

De-a lungul timpului am fost obisnuiti sa ne „pierdem vreamea” pe jocurile cumparate de pe „gigantul” Steam, platforma numarul 1 cand vine vorba de comercializarea jocurilor. Totusi, de cateva luni Steam are parte de o concurenta puternica din partea celor de la Epic Games Store.

De cand cei de la Epic Games si-au deschis propriul magazin digital, celor de la Steam pare ca le cam rugineste coroana. Balanta s-a schimbat in favoarea celor de la Epic. Care odata cu lansarea celui mai popular joc al momentului, Fortnite. Acestia au inceput sa acapareze industria jocurilor, cumparand titluri de jocuri exclusiv pentru Epic Games Store.

De ce Epic si nu Steam?

Cand vine vorba de producerea si vanzarea unui joc video, sumele incluse in aceste procese sunt imense. Asadar anumite taxe si impozite pot produce o diferenta considerabila in conturile bancare ale dezvoltatorilor.

Cand a aparut Epic Store, Steam percepea o taxa de 30% din veniturile provenite din vanzarea jocurilor. In timp ce Epic luau numai 12% taxa din venituri, ceea ce este mult mai convenabil pentru dezvoltatorii de jocuri.

Acesti termeni oferiti de Epic dezvoltatorilor, i-au obligat pe cei de la Steam sa faca schimbari majore in domeniul financiar. Asta daca vor sa mai aiba de partea lor nume mari si clienti multi. Astfel, Steam a scazut usor, usor taxa pe care o percepeau, ajungand de la 30% la 25%, si intr-un final la 20% taxa pe venit (in momentul de fata), ceea ce este o scadere considerabila.

In plus, companiile care au folosit motorul grafic, Unreal Engine, in dezvoltarea jocului lor, sunt scutiti de taxa de 5% ceruta de catre producatorii motorului grafic Unreal, daca vanzarea jocului se face pe Epic Store.

Parteneriatele care duc la prabusirea Steam-ului si ascensiunea Epic-ului.

Batalia pentru drepturile de publicare este acerba intre cele 2 mari corporatii. Avem parte de un razboi in care Epic Games este in avantaj, la care pare ca nu o sa renunte prea curand.

In Ianuarie 2019, Ubisoft a anuntat ca-si vor distribui jocurile pe Epic Store pe viitor, nu pe Steam. Lucru care s-a si intamplat, jocul Tom Clancy’s The Division 2, fiind primul pe lista.

Asemena celor de la Ubisoft au facut si cei de la Deep Silver cu jocul Metro Exodus. Acesta va fi exclusiv pentru Epic Store timp de un an.

Epic a mai semnat parteneriate cu Quantic Dream, Private Division, Gearbox si Skybound Games.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here